Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce. Zamknij

www.dobry-wybor.plZamów Pomiar
Kuchnia idealna czyli komfort pracy w 5 strefach
Wiele źródeł podaje, że przeciętnie użytkujemy kuchnię około 20 lat. Warto zatem zastanowić się na spokojnie, jakie są nasze wymagania oraz oczekiwania względem tego pomieszczenia. Tak, aby powstała kuchnia naszych marzeń, zapewniająca nam komfort na lata.
Funkcjonalna i zgodna z zasadami ergonomii kuchnia powinna zostać zaprojektowana z uwzględnieniem podziału na pięć stref:
Ważne: Dla osoby praworęcznej strefy powinny być zaplanowane według wskazówek zegara, natomiast dla osoby leworęcznej odwrotnie.

Strefa zapasy
W tej strefie są przechowywane produkty do przyrządzania potraw.
Wyposażenie strefy obejmuje szafy do przechowywania zapasów oraz lodówkę I zamrażarkę.
Typowe produkty przechowywane w strefie zapasów to kawy, herbaty, makaron, ryż, cukier, mąka, kasza, produkty gotowe, konserwy oraz produkty chłodzone.
Otwarte opakowania produktów typu mąka I cukier należą już do strefy przechowywanie.

Proponowane rozwiązania dla strefy zapasy
Strefa przechowywania
W strefie Przechowywanie powinny być umieszczone przedmioty codziennego użytku: naczynia, sztućce, serwisy kawowe I obiadowe, pojemniki, drobny sprzęt AGD.
W tej strefie znajduje się około jedna trzecia wyposażenia kuchennego. Z tego względu ważne jest zapewnienie wygodnego dostępu do szafek dolnych i górnych.
Cenna wskazówka: Uwzględniając zasady ergonomii, zaleca się przechowywanie często stosowanych naczyń w szufladach szafki dolnej (zamiast w szafce górnej).

Proponowane rozwiązania dla strefy zapasy

Strefa zmywania
W centrum strefy zmywania powinna znaleźć się szafka zlewozmywakowa ze zlewem oraz zmywarka do naczyń.
Szafka zlewozmywakowa powinna posiadać miejsce na:
Cenna wskazówka: Dość często się zdarza, że przestrzeń pod zlewem pozostaje niewykorzystana. Dodatkową przestrzeń użytkową można uzyskać dzięki szufladom z systemem wewnętrznego podziału.

Proponowane rozwiązania dla strefy zmywania

Strefa przygotowywania
Najważniejszym elementem tej strefy jest blat roboczy między zlewozmywakiem a płytą do gotowania.
Tutaj przechowywane są przybory i pomoce kuchenne oraz otwarte opakowania najczęściej stosowanych produktów żywnościowych: Cenna wskazówka: dostęp do potrzebnych artykułów ułatwiają dobrze zorganizowane szuflady w szafkach dolnych

Strefa gotowania I pieczenia
Mawia się, że ta strefa jest sercem każdej kuchni.To miejsce dla płyty do gotowania, piekarnika, mikrofalówki.
W tej strefie przechowuje się:
Cenna wskazówka: Sprawdzonym sposobem, aby zawsze łatwo znaleźć pokrywkę potrzebną do używanego właśnie garnka jest szuflada na garnki z poprzeczną listwą w głębi, za którą można ustawić wszystkie pokrywki.

Poniżej znajdują się przykładowe propozycje optymalnego rozmieszczenia 5 stref w kuchni.
O Firmie | Oferta | Stosowane technologie | Projekt | Transport | Montaż | Gwarancja | Wzorniki | Porady | Oświetlenie | E-sklep | Kontakt | Współpraca
© Copyright 2010 Martex I. Wszystkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: Skylan.pl